Studie bekräftar golfens positiva hälsoeffekter

Publicerat: 2021-10-28 11:39 - Skrivet av Peter Svallin

Studie bekräftar golfens positiva hälsoeffekter. Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap på GIH har lett studien.

Studie bekräftar golfens positiva hälsoeffekter.
Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap på GIH med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet har lett studien.
Sammanfattning av studien finns att ladda ner i pdf format. I texten nedan korta utdrag ur sammanfattningen av studien. 


02 juni 2021
Att golfspel är bra motion har det pratats om länge. Men vilka är de exakta fördelarna, och vad kan vi vänta oss av regelbundet spelande? I en ny studie från GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) bekräftas återigen golfens positiva hälsoeffekter.

Spela golf – lev längre och bli friskare! Det är kontentan av den studie som har gjorts av GIH.

Hjärt- och lungfonden har tidigare påvisat att om 16 500 otränade människor började spela golf skulle det ge 1 889 färre hjärt- och kärlsjuka – vilket i sin tur skulle spara cirka 400 miljoner kronor i sjukvårdskostnader. Beräknat på 2020 års siffror av antalet golfare och spelade ronder skulle samhället få drygt 10 000 färre hjärt- och kärlsjuka, och därmed spara cirka 2,5–3 miljarder kronor i minskade sjukvårdskostnader.

Elin Ekblom Bak säger:
– Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet – och du tänker inte ens på att du gör det. 

– Det andra som slår mig är att detta är ett bra exempel på fysisk aktivitet som blir av utan att det just är den fysiska aktiviteten som är det primära syftet. Då många i dagens samhälle har svårt att hitta motivation och lust till att vara fysiskt aktiva, behövs det annat som motiverar – i det här fallet att utmana sig på golfbanan eller få till det där perfekta slaget.

Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet, säger:
– Studien bekräftar i mångt och mycket det vi inom golfen redan känner till. Nu har vi det svart på vitt. Studien är en perfekt plattform för det fortsatta arbetet med golfens hälsoeffekter – ett arbete som är en del av vårt hållbarhetsarbete. Vi ser fler studier framför oss där vi fördjupar oss i vissa delar.


Att läsa mer på SGF hemsida:
https://golf.se/for-klubben/golfnyttan/golfnyttan/artiklar-fran-golfnyttan/ny-studie-bekraftar-golfens-positiva-halsoeffekter/

https://golf.se/globalassets/golf-i-sverige/studier/gih-studie-2021-06-01.pdf


Med vänlig hälsning 
Klubbledningen